keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Estekurssi aamupäivällä ja kisat iltapäivällä

Tänään menin tallille kahdeksitoista, kun silloin alkoi ensin ns. estekurssi, jossa treenattiin iltapäivän estekisoja varten. Olin kehittyneiden ryhmässä. Esteet oli 60-80 cm korkuisia. Morganilla oli tänään huono päivä ollut jo aamusta kuulemma, joten päiväkään ei mennyt ihan nappiin kuin olisin odottanut, mut ei se mitään. Välillä täytyy olla huonojakin päiviä seassa.

Ensimmäinen harjoitus (piirretty
suurinpiirtein) :)
Aloitimme treenaamisen 50 cm:n risitkolla ja 60cm pystyllä. Sen jälkeen tuli sellainen rata, jonka näette oheisessa kuvassa, jossa oli ensinmmäisenä pysty, mistä hypättiin toiselle pystylle ja siitä sitten maapuomille. Ensimmäisellä kerralla Morgan meni maapuomille niin tiukasti, että jalkani osui melkein tolppaan, mutta seuraavalla kerralla menikin paremmin. Sitten maapuomi korotettiin pystyksi, jonka Morgan ei ensin hypännyt, mutta uudelleen mentyä hypättiin yli jäätävän pukkilaukan kanssa! Joo tosiaan Morgan meni melkoista pukkilaukkaa välillä tämän kurssin ajan, kun oli niin laiskahko ja välillä täytys napauttaa raipalla ja pohkeilla, ja siitä poni ei tykännyt...Mutta sitten jossain vaiheessa tämä pysty (mikä oli maapuomina) vaihdettiin ristikoksi, kun kaikilla ei mennyt heppojen sa kanssa ihan nappiin, monet nimittäin kieltäytyivät tai kaartoivat esteen ohi. Mentiin tämä muutamaan kertaan, ja sitten tehtävä vaihtui (ohessa toinen kuva), jossa este vaihtui oikealle puolelle. Tämäkään ei mennyt ihan nappiin Morganin kanssa, kun pariin otteeseen lähestyin ekaa estettä liian suoraan, joten poni ei sitten onnistunut kääntymään toiselle esteelle suoraan. Mutta kolmannella kerralla olin tarkkana ja menin vinosti ekalle esteelle, johan sitten toinenkin loikattiin yli. Menin vielä pariin otteeseen tämän esteen.
Toinen harjoitus (piirretty suurinpiirtein)
Loppuverryttelyksi tehtiin jälleen ristikko ja siitä hypättiin isolle pystylle joka oli huimat 90cm! Ekaksi Morgan tuli reippaasti ristikon ja vauhtia riitti, mutta ennen pystyä poni alkoi jarruttaa vaikka mä pohkeita annoin. Kuitenkin poni päätti hypätä sen esteen paikaltaan, ja toki meikä lentää selästä ponin jalkoihin, ja oli hilkulla ettei ponin etujalat olis osuneet kasvoihini. Selkään hypättyäni menin uudestaan ja sitten onnistui, kun pidin pohkeet kiinni ponin kyljissä ja annoin kunnon pohkeet. Olin tyytyävinen suoritukseen, vaikka se olisi voinut olla hieman parempi, mutta en ollut ainoa jolla meni tunti päin puuta. Opettajakin kehui, että minulla meni todella hyvin, ja antoi hieman vinkkejä, miten voisin ratsastaa paremmin ja saada Morganin ja minun yhteistyö paremmin toimimaan.

Rata (esteet ei välttämättä ole ihan millintarkkaan
samoilla paikoilla, mutta tässä on vaan minkälainen
se rata oli suurinpiirtein)
Kisat alkoi 2-3 maissa, ja menin neljäntenä. Mutta ennen kilpailua verryttelin maneesissa ja hyppäsin pienen esteen myös. Sitten menin 60cm rata, jossa oli seassa 70 cm ja 50cm esteitä. Radalla oli 9 estettä (kaksi oli a-b-sarjoja). Rata meni hyvin, mutta kivan värisellä esteellä varjossa (7a) Morgan veti jarrut alleen, mutta toisella kerralla lennettiin yli ja vauhdikkaasti! Olin tyytyväinen rataani, mutta käännökset olivat hieman tiukkia ja poni painoi täysillä kaasua, ja käännökset tuli sen takia tiukoiksi.

Päätin vielä mennä toisenkin kerran saman radan, poni oli jo hieman väsähtänyt, kun sillä olin mennyt jo estekurssilla ja sitä ennen meni alkeisestekurssilla yksi tyttö ja tämä tyttö ratsasti jo pari rataa minun ensimmäisen radan jälkeen. Joten yritin tällä radalla mennä rauhallisemmin ja saada ponin hyppimään rauhallisemmin. Ensimmäinen este meni hyvin, mutta toiselle esteelle kurvissa ponin takajalat hieman liukus alta ja ratsastin kurvin liian tiukaan tokalle esteelle, joten tokalla esteellä poni teki jäätävän äkkipysähdyksen, ja tietysti mä lennän juuri sopivasti esteen päälle. Nousin selkään kipeän reiden kanssa ja hyppäsin uudelleen kakkosesteen ja jatkoin radan loppuun, ja lopussa tuli vielä harmittava pudotus. Muuten olin kyllä tyytyväisempi tähän rataan, kun poni meni nätisti ja käännökset menivät paremmin mitä edellisessä radassa oli. :)

Moni menikin radan uudestaan monta kertaa, ja sitten esteet korotettiin n.70-80cm ja lopuksi 90cm, mutta minä tosiaan menin vain tämän ekan radan 60-70cm. Mutta seuraavalla kerralla voisin kokeilla myös tota toista sitten (70-80cm), sitten kun taas tulee kisoja. :) Mutta katsotaan ihan rauhassa.

Saldo oli siis ekalla radalla 4 virhepistettä ja tokalla 8 virhepistettä, vaikka luulin, että putoamisestani olisi seurannut hylkäys, mutta ei sitten. Olin tyytyväinen ekoihin kisoihini, vaikka reiteni onkin kipeä nyt, mutta ekat kisat ovat aina ekat kisat. Ja nämä oli sellaiset tallikisat, ja monilla meni vielä huonommin mitä minulla (esim. yksi ratsukko sai 16 virhepistettä ), mutta olin tyytyväinen ja Morgan teki parhaansa ja ratsastaja teki parhaansa. Tästä sitten kehitytään ja parannetaan yhteistyötä. Ja yritän parantaa ponin hyppytekniikkaa, vinoutta ja laukkaa sekä yritän parantaa omaa ratsastustanikin. Hiljaa hyvä tulee. ;) Seuraavissa kisoissa toivottavasti onnistutaan paremmin, kun ratsastus ja yhteistyö on kehittynyt enemmän.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti