torstai 5. huhtikuuta 2012

Ratsastustunnit

Ajattelin koota loma ratsastustunnit tähän yhdelle päivitykselle.

Sunnuntaina minulla oli tunti, jolloin harjoitettiin pohkeenväistöä ja ratsastettiin paljon ilman jalustimia. Morgan oli hyvällä tuulella, mutta hieman vino. Laukassa, kun menin, hänen vinoutensa tuntui selvästi, jolloin piti pohkeilla työntää ponia suoremmaksi. Loppujen lopuksi tämä meni hyvin. Seuraavaksi oli pohkeenväistöjen vuoro, joka on ponin heikoin kohta. Aluksi Morgan painoi selvästi vastaan ja avut eivät menneet perille. Opettaja Hannah kehotti käyttämään pohjetta takana, näpäyttää raipalla herätykseksi ja tehdä puolipidätteitä, jotta kulkee suoraan. Tämä auttoi heti ja tulikin todella hyviä pätkiä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Ensiksi menimme pohkeenväistöä kentän keskeltä uralle, mutta sitten vaikeutettiin uralta kentän keskelle. Aluksi taas poni vänkäsi vastaan, kun hän ei ”viitsisi” yrittää, mutta pieni näpäytys raipalla sai ponin taas kuuliaiseksi. Tuli hyviä pätkiä taas käynnissä että ravissa. Seuraavaksi oli vuorossa uralta keskelle ja keskeltä uralle pohkeenväistöä. Tämä meni ponin mielestä äärimmäisyyksiin ja hän tahtoi panna kovasti vastaan, mutta muutama hyvä pätkä tuli taas. Lopuksi laukkasin ja ravasin vielä kenttää ympäri, jonka jälkeen loppukäynnit.






Maanantaina oli kenttäratsastustunti, jolloin menin laitumien taakse isolle niitylle, jossa on täynnä erilaisia ja erikokoisia maastoesteitä. Tallimestarina ja samalla ratsastuksenopettajana toimiva Claire opetti minua ja otti myös oman hevosensa mukaan tunnille. Ratsastimme ravissa niitylle, jolloin Morgan oli ihan intona. Välillä ei pidätteetkään mennyt perille, mutta loppujen lopuksi kuunteli hyvin. Niitylle päästyämme Claire opetti kenttäratsastuksen alkeita ja otin laukkapätkiä, jolloin olin kevyessä istunnassa. Tämän jälkeen hyppäsin ison puunrungon yli muutamaan otteeseen. Tehtävää vaikeutettiin pikku hiljaa ja lopulta hyppäsin puunrungon, puuhalkopinosta tehdyn esteen, vesihaudan ja puuesteen yli muutamaan otteeseen. Poni oli niin intona, ettei välillä pidätteet menneet perille. Puuestettä hän kyttäsi pitkään ennen radan menoa, kun menin sen yksittäisenä. Tipuin kerran kaulalle ja toisella kerralla putosin päin estettä. Sain polveeni ja reiteni turvoksiin ja täyteen inhottavia mustelmia, mutta menin takasin selkään. Ratsastin tämän jälkeen yhden puupino esteen muutamaan otteeseen. Tämän jälkeen hyppäsin penkin, parin puunrungon ja yhden puupinoista kiertoliikkeeseen laitetun esteen yli muutamaan otteeseen. Tämä oli mukava sarja ja ponikin kuunteli paremmin. Tunti oli todella jännittävä ja hiukan pelottava, mutta Claire sanoi, että se on ihan normaalia. Hän kehui, että menin todella hyvin ja olin itsekin tyytyväinen itseeni ja etenkin poniin, joka oli ihan Super tänään! Laukkasimme Clairen kanssa niityltä pois ja otimme vielä ravipätkän ennen kuin ratsastimme loppukäynnit tallille. Poni sai vesivilvoittelun tunnin jälkeen, kun oli aivan hikinen.
Menin ensimmäisen kerran Morganilla syksyllä

Hyppelyä Morganilla syksyllä

Tiistaina minulla oli jälleen tunti Clairen kanssa, jolloin menimme maastoilemaan. Claire ja Tommi pyöräilivät ja itse ratsastin Morganilla. Claire opetti liikennesääntöjä hevosen kanssa ollessa liikenteessä ja harjoittelimme niitä koko tunnin ajan. Menimme kävelypolkua pitkin niitylle koko ajan ravaten reippaasti. Niityllä ravasin pienen metsän läpi ja otin laukkapätkiä niityllä. Kaatosade ja rae-kuuro yllättivät, mutta se ei menoa haitannut. Näiden tehtävien jälkeen koko poppoo lähdimme tallia kohti. Otin vielä laukkapätkän mäelle kevyessä istunnassa, joka oli todella upeaa ja ponikin meni todella nätisti. Ravasinkin sitten tallille päin samaa reittiä pitkin. Tämä oli todella mukava tunti, ja ravasin melkein koko ajan. Poni oli todella hyvällä päällä ja itsekin olin hymyssä suin.
Vanha kuva viime ryhmätunnilta

Torstaina oli ryhmätunti iskän ja Tommin kanssa. Iskä meni Shilolla, Tommi Morganilla ja minä Joeylla. Hannah piti meidän tunnin tällöin. Menimme erilaisia tehtäviä ja leikkejä; käynnissä kentän päätyyn ja takasin, sama ravissa ja laukassa ja välillä mentiin pujottelua siihen väliin. Menimme myös kananmunan kuljetusta ensin käynnissä ja sama ravissa sekä naistensatulassa menoa ja takaperin ratsastusta. Muutamia tehtäviä teimme ilman jalustimia ja joitakin ponin talutustehtäviäkin oli. Lopuksi talutimme hepat kentän päätyn, jossa ratsastaja kastoi kasvot veteen ja seuraavaksi haki karkkia jauhojen seasta. Tommi oli tänään ylivoimainen Morganin kanssa ja minä olin kakkonen ja iskä kolmonen. Tunti oli todella hauska ja kaikki nauttisivat siitä poneja myöten. Naurua ei todellakaan puuttunut ja otimme leikit leikkimielisesti eikä kenellekään jäänyt huono mieli tunnin jälkeen.
Vanha kuva minusta ja Joeysta

2 kommenttia:

  1. Toi vaikuttaa kyllä tosi kivalta paikalta! Itselläkin kamala hevoskaipuu ja aina huokailen kun meen bussilla tallin ohi ja nään ponit ja isommat pollet laitumilla, on niin ikävä sitä tallielämää ja pitkiä maastolenkkejä omassa rauhassa! Tuolla on varmaan tosi kivoja maastojakin vai kuinka ? (:

    VastaaPoista
  2. Se onki todella mukava paikka, ja siellä kehittyy todella nopeasti ratsastajana. Iskä ja Tommi ovat oppineet todella paljon. Voisinkin joskus tehdä potsasuksen, jossa kerron enemmän tästä tallista. :)Täälläkin on monenlaisia maastoja moneen makuun ja peltoja, jossa laukkailla, tykkään todella paljon! :)

    Toivottavasti jossain vaiheessa taas pääset hepan selkää ja takaisin vilkkaaseen tallielämään :)

    VastaaPoista